Ei se koske minua

Tänään lehmien makuuparsia kolatessa kuuntelin radiota, jossa kerrottiin Suomen alhaisesta EU-vaalien äänestysaktiivisuudesta. Hetken sitä ihmettelin mielessäni ja myönsin itselleni, että tosiaan nämähän ovat ensimmäiset europarlamenttivaalit, joissa itsekin äänestän. Tarvitsin siis itsekin herätyksen siihen faktaan, että europarlamenttivaalit todellakin koskee myös mua.

Minulle tärkeä näkökulma liittyy maatalouteen ja maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämiseen, koska asun maaseudulla ja haluan syödä tulevaisuudessakin kotimaista ruokaa, sekä myös olla osana sen tuotantoa. Brysselissä tehdään maa- ja metsätalouspolitiikkaa, jonka vaikutukset ulottuvat myös meidän pohjoiseen lintukotoon. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumisen toimenpiteet, tukipolitiikka ja maaseudun elinvoimaisuuteen liittyvät asiat tulevat olemaan EU parlamentin listalla tulevallakin kaudella. Halutaanhan me kaikki sinne meitä edustamaan ihmisiä, jotka tuntevat maamme maatalouteen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet?

On sanomattakin selvää, että tuottajat ottavat ilmastonmuutoksen vakavasti ja haluavat kantaa kortensa kekoon. Taloudellisesti ahtaalle ajetuille maatalousyrityksille ei voida kuitenkaan sysätä enää lisää velvoitteita. Tilojen tekemää työtä luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tulevaisuudessakin tuettava. Tälläkin hetkellä maataloudessa tehdään ympäristön hyväksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi jo paljon toimenpiteitä, joita tulisi arvostaa. Kuka sen kertoo parlamentissa? Täällä tarvitaan tukia, joilla kompensoidaan alhaisia tuottajahintoja ja pohjoisesta sijainnista aiheutuvia tuotantokustannuksia. Jos joku miettii, miksi täällä sitten ylipäätään tuotetaan ruokaa, eikä siellä missä se on halvinta?! Meillä on jotain, mikä tekee kotimaisesta ruoantuotannosta kestävämmän kuin missään muualla. Puhdas vesi. Sitä ilman ei elä ihminen, eläin tai kasvi. Meillä sitä on maailmalle vietäväksi asti, mistä voi jo päätellä, jotta täällä todellakin tulee tuottaa ruokaa jatkossakin. Meillä käytetään vastuullisesti kasvinsuojeluaineita ja eläimiä lääkitään vain tarpeeseen, minkä takia ruoantuotantomme on antibioottivapaata ja kasvinsuojeluainejäämien tarkastelussa puhtaudessaan kärkikastia. Meidän tuotteilla on myös jäljitettävyys, joka mahdollistaa sen, että tiedetään missä ja miten ruokaa tuotetaan.

Myös autoilusta aiheutuvia päästöjä tulisi vähentää, mikä aiheuttaa haasteita maaseudulla asuville ihmisille. Esimerkiksi täällä arkena ajaa vain yhdeksän bussivuoroa päivässä Kuopioon, jossa moni käy töissä. Kotoani on lisäksi bussipysäkille noin 10 kilometrin eli saisin ensin reippailla noin pari tuntia pysäkille, jonka jälkeen istua bussissa noin tunnin päästäkseni Kuopioon. Ja sama takaisin päin. Se ei vaan käytännössä toimi täällä. Kuka nämä asiat tuo ilmi, kun mietitään toimenpiteitä ilmastonmuutoksen ehkäisemikseksi?

Me tarvitaan ruokaa tänään ja myös huomennakin. Lisäksi maatalousyrityksillä on laajat vaikutukset sidosryhmien pärjäämiseen. Tiloilla tarvitaan teollisuuden tuotantopanoksia, työntekijöitä, urakoitsijoita, erilaisia asiantuntijoita, rahoitus-, kuljetus- ja rakennuspalveluita. Tuotteita myydään elintarviketeollisuuteen, päivittäistavarakauppoihin ja kuluttajille. Europarlamenttivaalit koskee siis mua, sua ja meitä kaikkia.

© Noora Ratilainen 2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *